Bogactwo smaków
Czosnek niedźwiedzi
Roślina o wspaniałym smaku i wielu leczniczych właściwościach. Niegdyś uważano ją za jedną z pierwszych roślin powstałych po stworzeniu świata. Wierzono, że daje męstwo, siłę i zdrowie. Czosnek niedźwiedzi rośnie w wilgotnych lasach liściastych, najczęściej w towarzystwie buków. Możliwości zastosowania jego liści w kuchni są bardzo szerokie. Dorównują smakiem dorodnym ząbkom pospolitego czosnku i są idealnym składnikiem sałatek oraz zup.
Imbir
Przyprawa rodem z Malezji. Korzeń imbiru ma oryginalny, silny aromat z odświeżającą, nieco cytrynową nutą, w smaku jest palący i lekko gorzki. Walory te zawdzięcza dużej ilości żywic i olejków eterycznych. Imbir znalazł zastosowanie jako doskonały dodatek do diety w okresie przeziębień, często gości również w menu osób dbających o linię.
Czarnuszka
Polskie zioło, stosowane niegdyś do produkcji chleba. Posiada właściwości lecznicze – pomaga w leczeniu alergii oraz poprawia trawienie. Charakteryzuje się delikatnym, lekko goryczkowym smakiem.
