Kartoflaki Woleńskie

Woleńskie kartoflaki setnym Produktem Tradycyjnym Lubelszczyzny.
Woleńskie kartoflaki z soczewicą to setna potrawa wpisana na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z tej okazji na uroczystej gali, która odbyła się 12 grudnia 2012 r. w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie spotkali się twórcy regionalnych przysmaków.
Lista Produktów Tradycyjnych tworzona jest od 2005 roku. Listę tą otwiera „Świąteczny Olej Roztoczański” tłoczony z rzepaku. Z Lubelszczyzny w tym roku wpisano na listę 33 produkty, a wśród nich m.in. : Chleb Żytni Wygnanowski ze Stasina, Chleb Wiejski z Otrębami z Mikołajówki czy Piernik Żydowski z Jabłonnej. Z numerem setnym na Listę wpisano Woleńskie Kartoflaki zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Woli Osowińskiej. Podczas degustacji stały się one swoista rewelacją. Stoisko było wprost oblegane.
Ta lokalna odmiana pyz, powstaje z gotowanych ziemniaków i odrobiny mąki, nadziewanych soczewicą, serem, kaszą gryczaną, bobem lub fasolą zdobywa sobie coraz większą popularność w regionie. Można je kupić na festynach w skansenie w Lublinie, zamawiane są na uroczystości rodzinne, a także na poczęstunek przy oficjalnych okazjach.
Kartoflaki wytwarzane są przez gospodynie z Woli Osowińskiej według następującego przepisu:
Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące składniki:
Ziemniaki ugotowane i surowe (tarte), soczewica, kasza jaglana, kasza gryczana, groch, mleko, cebula, słonina, przyprawy: pieprz, sól.
Przygotowanie:
Etap 1 – Ugotowane ziemniaki przemleć przez maszynkę lub przecisnąć przez prasę, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć miąższ, dodać sól i dobrze wymieszać na jednolite ciasto.
Etap 2 – Przygotowanie farszu z soczewicy
Soczewicę namoczyć, ugotować, słoninę z cebula podsmażyć i zemleć razem z ugotowaną soczewicą. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu z kaszy jaglanej
Do garnka wsypujemy miarkę kaszy jaglanej, dwie miarki mleka i gotujemy do miękkości często mieszając aby kasza nie przywarła do garnka. Tak ugotowana kaszę doprawiamy cukrem i mieszamy.
Przygotowanie farszu z kaszy gryczanej
Do garnka wsypujemy miarkę kaszy gryczanej, dwie miarki wody i gotujemy do miękkości często mieszając aby kasza nie przywarła do garnka. Tak ugotowana kaszę doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu z grochu
Do garnka wsypujemy groch, zalewany wodą i gotujemy do miękkości. Lekko ostudzony mielimy w maszynce, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Etap 3 – Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego formujemy kulki, lekko rozklepujemy, nakładamy do środka farsz z soczewicy lub kaszy jaglanej, kaszy gryczanej czy grochu. Następnie sklejamy brzegi i formujemy pieroga w dłoniach.
Etap 4 – Tak przygotowane pierogi wrzucamy do garnka ze wrzącą wodą. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze od 3 do 5 minut.
Życzymy smacznego!
GOK w Borkach z/s w Woli Osowińskiej