25 Cze. 2015
Lubelskie Smaki 2015
Potencjał kulinarny Radzyńskiej Krainy Serdeczności rośnie w siłę! Oprócz kulinarnego dziedzictwa w postaci tradycyjnych produktów regionalnych Powiat Radzyński może być dumny z adeptów sztuki kulinarnej, którzy fachu uczą się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim pod opieką profesjonalnej kadry branży gastronomicznej.
Uczniowie ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Paulina Zdziennicka i Paweł Jabłoński (kl. III tfg), Klaudia Burczaniuk i Iwona Hukaluk (kl. II tg) oraz Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. II tg)
przygotowali:
- wątróbkę drobiową w szynce szwarcwaldzkiej z musem serowo-truskawkowym,
- baton z pstrąga z salsą z kapusty, boczniaków i pomidorów,
- wyborną wątróbkę drobiową z białym serem czereśniowym pod truskawkową pierzynką,
- „Przysmak Lipińskiego z Pstrąga”-filet z pstrąga w orzechach na modrej kapuście z kminkiem, blanszowaną komosą i grillowanymi boczniakami,
- grillowaną wątróbkę drobiową z nutą SERdeczności,
- gołąbki z Doliny Tyśmienicy.
Za przygotowanie tych popisowych dań wszystkie trzy drużyny zajęły miejsca na podium: drugie, trzecie i czwarte miejsce. Uczniów do konkursu przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak.
Sukces uczniów z ZSP w Radzyniu Podlaskim przyczyni się do rozwoju bazy noclegowo-gastronomicznej w Powiecie Radzyńskim - Radzyńskiej Krainie Serdeczności.
‹ zobacz wszystkie