22 Lut. 2016
Spiżarnia Teatralnych Smaków
Spiżarnia Teatralnych Smaków to spotkania teatralne, które odbędą się w Radzyniu Podlaskim od 26 do 28 lutego 2016 r.
Ich pomysłodawczynią i organizatorką jest Ewa Śliwińska instruktor teatralny w Radzyńskim Ośrodku Kultury i kierownik młodzieżowej grupy teatralnej „Już kończymy”.
Podczas trzech dni festiwalowych odbędą sie wykłady, warsztaty oraz spektakle.
Festiwal zainauguruje wykład otwarty Michała Rzepki (Łódź) pt. „Najważniejsze metody aktorskie XX wieku” (J. Grotowski, K. Stanisławski).
Wykład skierowany jest do osób zainteresowanych prowadzeniem teatrów amatorskich a także do polonistów, młodzieży i wszystkich zainteresowanych teatrem. Poprowadzi on także warsztaty z reżyserii teatralnej dla uczestników festiwalu.
Warsztaty z animacji lalki i wykonywania teatralnych lalek poprowadzi Henryk Hryniewicki z Rzeszowa, aktor teatru „Maska” i założyciel teatru „Memno”.
Warsztaty z kultury żywego słowa poprowadzi Mateusz Nowak - animator kultury i monodramista z Lublina.
Prowadzący warsztaty zaprezentują również spektakle: Henryk Hryniewicki - pt. „Dupa” dla dorosłych (27.02.20:00) oraz "Tymoteusz Rymcimci" dla dzieci (28.02.12:30) a Mateusz Nowak „Niemcewicz od przodu i od tyłu” (28.02.18:00).
Uzupełnieniem tych spektakli będą prezentacje uczestników warsztatów - teatrów: "Straszydełka" z Ulana-Majoratu i "Sylaba" z Białej Podlaskiej, Teatru Satyry Zielna Mrówa z Lublina, Teatru Poezji z Łukowa, Teatru "Już kończymy" z Radzynia Podlaskiego i Teatru Duet Męski bez Nazwy z Cycowa.
Złotym Sponsorem festiwalu jest firma dr Gerard.
Wydarzenie honorowym patronatem objął Burmistrz Radzynia Podlaskiego.
Starostwo Powiatowe w Radzyniu Podlaskim finansuje udział w festiwalu Henryka Hryniewickiego - warsztaty i dwa spektakle.
‹ zobacz wszystkie