Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek

Kolejna odsłona popularnych w Żakowoli Radzyńskiej pączków, tym razem z powidłami z antonówek. Pulchne w dotyku o zapachu ciasta drożdżowego i nadzienia jabłkowego.
Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące składniki: mąka pszenna, mleko, drożdże, jajka, margaryna, cukier waniliowy, spirytus, powidła z antonówek, smalec swojski, cukier puder do obsypywania.
W Żakowoli Radzyńskiej pączki były daniem niedzielnym i obowiązkowo smażono je w „tłusty czwartek". Pączki najczęściej nadziewano marmoladą z antonówek.
Antonówki sprowadził do Żakowoli Radzyńskiej Franciszek Wajszczuk, który w 1940 roku założył szkółkę i zaopatrzył w antonówki całą wieś.
Do dzisiaj gospodynie z Żakowoli Radzyńskiej zajmują się wyrobem powideł z antonówek, których używa się jako nadzienia do pączków.