POWRÓT

Zawijaki wygnanowskie

Zawijaki wygnanowskie

Zgodnie z tradycją, w dniu Wszyskich Świętych gospodynie częstowały zawijakami "dziadów", którzy modlili się za zmarłych w zamian za jedzenie. Dawano je również jako zapłatę za pomoc w gospodarstwie.

Wieś Wygnanka powszechnie znana jest z wyrobu zawijaków. Zawijaki, zwane również owijakami, wyrabiano z mąki pszennej na niedzielę i święta lub z mąki ciemniejszej (z dodatkiem żytniej) w zwykły dzień. Latem i jesienią zawijaki pieczono z użyciem surowych owoców (jagody, jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie), a przez cały rok z owocami suszonymi, z serem bądź makiem.

Do przygotowania ciasta na zawijaki potrzeba mąki, mleka, jajek, drożdży, soli oraz cukru do smaku. Farsz składa się jabłek, jagód, śliwek, gruszek i wiśni. Najlepiej smakują podane z mlekiem.

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook