Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

W dniu 4 listopada 2009 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy zostały wpisane Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami.
Pierogi te charakteryzują się zapachem grzybowo-kapuścianym, w smaku są lekko słone.
Farsz składa się z kapusty kwaszonej, suszonych grzybów, cebuli, tłuszczu, soli i pieprzu.
Pierogi podajemy polane zasmażką.
W pobliżu miejscowości Lipniaki znajdują się rozległe tereny leśne, które w okresie jesiennym obfitują w grzyby. W przeszłości mieszkańcy Lipniaków uprawiali głównie żyto i grykę, w ogrodach sadzili głównie kapustę, którą łączono z grzybami aby tanim sposobem żywić rodzinę. Najstarsi mieszkańcy Lipniaków twierdzą, że tradycja robienia pierogów z kapustą i grzybami sięga dwudziestolecia międzywojennego.