Pierogi zosinowskie z jagodami

Pierogi zosinowskie z jagodami

Pierogi zosinowskie z jagodami mają smak i zapach ciasta drożdżowego i jagód, często przy naciśnięciu wypływa z nich jagodowy sok. Najlepiej smakują ze swojską śmietaną lub mlekiem.

Do przygotowania pierogów potrzebne są następujące składniki:
Ciasto: mąka, jaja wiejskie, drożdże, cukier, szczypta soli
Farsz: jagody leśne, cukier, śmietana lub mleko

Jagody zwasze były związane z Zosinowem, stanowiły pożywienie, były lekarstwem na ból brzucha i inne dolegliwości związane z układem pokarmowym. Mieszkańców Zosinowa określano mianem "Jagodziarzy", gdyż w okresie zbierania jagód ciągle mieli ciemne ręce, charakteryzowali się ciemnymi zębami, językiem i ustami od zjadania jagód.

 

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook