Pyzy polskowolskie z mięsem

Pyzy polskowolskie z mięsem

Pyzy z mięsem to tradycyjne danie ze wsi Polskowola cieszące się popularnością z uwagi na wyjątkowy smak i zdolność do zaspokojenia największego głodu.

Pyzy zachowują idealną, jednolitą konsystencję i charakterystyczny posmak prawdziwych ziemniaków. Wnętrze wypełnia farsz z mięsa z dodatkiem pikantnych przypraw. To proste i smaczne drugie danie.
Ziemniaki gotowane i tarte łączy się ze sobą z dodatkiem mąki ziemniaczanej, jajek i soli. Gotowane mięso na farsz przekręca się przez maszynkę i łączy z podsmażoną cebulką.

Pyzy z mięsem przygotowywane były we wsi Polskowola, która słynęła z wyrobu kiełbasy a mięso, które pozostawało przy produkcji kiełbasy, tzw. obrzynki wykorzystywano do farszu używanego w różnych potrawach. Przygotowywane były w niedzielę oraz przy okazji prac polowych.
Pierwotnie pyzy przygotowywano bez dodatku mąki ziemniaczanej. Uległo to zmianie po szkoleniach zorganizowanych przez Wojewódzki Ośrodek Postępu Rolniczego w latach 1970-1980, na których to gospodynie miały możliwość wymienić się swoimi doświadczeniami.

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook