Pyzy polskowolskie z mięsem

Pyzy z mięsem to tradycyjne danie ze wsi Polskowola cieszące się popularnością z uwagi na wyjątkowy smak i zdolność do zaspokojenia największego głodu.
Pyzy zachowują idealną, jednolitą konsystencję i charakterystyczny posmak prawdziwych ziemniaków. Wnętrze wypełnia farsz z mięsa z dodatkiem pikantnych przypraw. To proste i smaczne drugie danie.
Ziemniaki gotowane i tarte łączy się ze sobą z dodatkiem mąki ziemniaczanej, jajek i soli. Gotowane mięso na farsz przekręca się przez maszynkę i łączy z podsmażoną cebulką.
Pyzy z mięsem przygotowywane były we wsi Polskowola, która słynęła z wyrobu kiełbasy a mięso, które pozostawało przy produkcji kiełbasy, tzw. obrzynki wykorzystywano do farszu używanego w różnych potrawach. Przygotowywane były w niedzielę oraz przy okazji prac polowych.
Pierwotnie pyzy przygotowywano bez dodatku mąki ziemniaczanej. Uległo to zmianie po szkoleniach zorganizowanych przez Wojewódzki Ośrodek Postępu Rolniczego w latach 1970-1980, na których to gospodynie miały możliwość wymienić się swoimi doświadczeniami.