Racuchy z makiem

Racuchy z makiem

Racuchów nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole w żadnym domu, a zamożni mieszkańcy mogli pozwolić sobie na spożywanie racuchów z makiem codziennie.

Podstawowymi składnikami do wyrobu ciasta na racuchy są: mąka pszenna, mleko, woda, drożdże, jaja, cukier, sól.
Nadzienie składa się z maku zmielonego 2 razy na maszynce i cukru. Dodajemy także zapach migdałowy, rodzynki, pokrojoną skórkę z pomarańczy oraz ubitą pianę z białka 1 jajka.
Aby racuchy z makiem były smaczne ciasto musi byc dobrze wyrośnięte i smażone na małej ilości tłuszczu.

Racuchy z makiem są wytwarzane w miejscowości Kąkolewnica od czasów II wojny światowej.
Mieszkańcy sąsiednich miejscowości nazywają Kąkolewnicę „Pieroźnikami” ze względu na ogromną różnorodność przygotowywanych przez kąkolewnickie gospodynie dań mącznych zwanych pierogami. Dzięki żyznym glebom znajdującym się na tym obszarze sadzono dużo pszenicy a mąka z niej była powszechne stosowana do przygotowywania posiłków.

 

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook