Tertuny brzozowickie z soczewicą

Dobra jakość i świeżość surowców, z których tertuny są wykonywane, przestrzeganie tradycyjnej receptury oraz kunszt kulinarny gospodyń z Brzozowicy gwarantuje, że jeszcze długo pozostaną przysmakiem.
Do wyrobu ciasta na tertuny używa się, ziemniaków, z których część jest gotowana, a część tarta, natomiast farsz składa się z gotowanej i zmielonej soczewicy z cebulą, z dodatkiem pieprzu i soli.
Wypełnione farszem tertuny, ugotowane w osolonej wodzie podaje się polane smalcem ze skwarkami.
Początki osadnictwa na terenie dzisiejszej Brzozowicy Dużej datuje się na XIII wiek. Ze względu na słabej jakości gleby uprawiano głównie żyto, ziemniaki i soczewicę. Mieszkanców Brzozowicy Dużej nazywano "tertuniarze" ze względu na spożywanie dużych ilości potraw z tartych ziemniaków, a jedną z najchętniej spożywanych potraw były właśnie tertuny z soczewicą.
Spożywane były głównie w niedziele i święta oraz przy okazji wykonywania rprac domowych, typu prządki, kądziel, darcie pierza.