Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami

Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami

Mięciutkie i puszyste drożdżowe bułeczki gotowane na parze o smaku lekko słonym "kapuściano - drożdżowym".

Najlepsze są na ciepło tuż po uparowaniu, polane tłuszczem ze skwarkami.

Wieś Brzozowica Mała była miejscowością biedną, ubogą w żyzne gleby. Nie wszyscy gospodarze mieli pszenicę, dlatego często mieszano mąkę pszenną z żytnią. Parowańce z samej maki pszennej były daniem świątecznym. W pobliskich lasach rosło dużo grzybów, które zbierano i suszono. Natomiast kapustę kiszono w beczkach w każdym gospodarstwie. Z tego też powodu parowańce z kapustą i grzybami były daniem całorocznym i powszechnie spożywanym przez jej mieszkańców.

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook