Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

W dniu 4 listopada 2009 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy zostały wpisane Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami.

Pierogi te charakteryzują się zapachem grzybowo-kapuścianym, w smaku są lekko słone.

Farsz składa się z kapusty kwaszonej, suszonych grzybów, cebuli, tłuszczu, soli i pieprzu.
Pierogi podajemy  polane zasmażką.

W pobliżu miejscowości Lipniaki znajdują się rozległe tereny leśne, które w okresie jesiennym obfitują w grzyby. W przeszłości mieszkańcy Lipniaków uprawiali głównie żyto i grykę, w ogrodach sadzili głównie kapustę, którą łączono z grzybami aby tanim sposobem żywić rodzinę. Najstarsi mieszkańcy Lipniaków twierdzą, że tradycja robienia pierogów z kapustą i grzybami sięga dwudziestolecia międzywojennego.

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook